بررسی ال ای دی 20 وات DoB برند CCC

تست روشنایی لامپ های ال ای دی باید با دستگاه های مخصوصی باشه که بشه شدت روشنایی رو بر حسب لومن حساب کنه و با استفاده از یک وات متر، توان مصرفی ال ای دی رو بدست اوورد. تقسیم این دو یک کمیتی به ما میده به نام لومن بر وات Lm/W که برای مقایسه ال ای دی ها استفاده میشه. یعنی هرچه ال ای دی برق کمتری مصرف کنه و نور بیشتری تولید کنه، بهتره. متاسفانه من این تجهیزات رو ندارم و مجبورم با تجهیزاتی که دارم مشخصات الکتریکی ال ای دی و درایورهاشون رو مقایسه کنم. حتی اسیلوسکوپ هم در دسترس ندارم تا اندازه گیری های بیشتری انجام بدم با این حال با اینکه بررسی کاملی نیست اما باتوجه به اینکه این بررسی ها رو در جای دیگه ای ندیدم، ممکنه برای یه عده مفید باشه. از طرفی هم بسیاری از ال ای دی های ارزون بازار توان اسمی واقعی ندارن.
یک ال ای دی 20 وات DoB بدستم رسیدم که میخوام تست کنم. DoB به معنای Driver On Board هست یعنی درایور جدا نمیخواد و مستقیم با برق شهر کار میکنه. این نوع DOB ها خازن دار هستن و مزیتشون نسبت به اونایی که خازن ندارن این هست که نحوه راه اندازی اونا به جای اینکه با آی سی رگولاتور خطی باشه، یک نوع Buck Converter هستن یعنی ولتاژ DC فیلتر شده از پل دیود رو کاهش میدن و ال ای دی در اکثر مواقع روشنه و برخلاف آی سی های خطی فقط توی پیک روشن نیست در نتیجه مزیت بعدی این نوع از DoB ها کم بودن فلیکر یا سوسو زدن نور هست (شاید درباره این موضوع یه پست نوشتم). اینقدر این سوسو زدن نور توی نوع خازن دار کمه که میگن بدون فلیکره اما کاملا درست نیست. نتیجه بعدی اینه که گرمای کمتری تولید میکنن و تقریبا عمر بیشتری دارن. از فروشنده های چینی شنیده شده که نوع تک خازن یک سال و نوع دو خازن دو سال کار میکنه.
مشخصات این نوع ال ای دی:
برق ورودی: 230-160 AC
توان اسمی: 20وات
اگر روی ال ای دی رو نگاه کنید علامت CCC نوشته شده که بنظر میاد برند دستگاه باشه.

آی سی این درایور DP9511 هست که اگر در دیتاشیت ترجمه شده نگاه کنید با توجه به اندازه گیری هایی که انجام دادم و در ادامه می بینید، به احتمال زیاد آی سی DP9511M هست.



وات متر AC وقتی دما در 2 دقیقه به تعادل رسید 14.3 وات بود. در سمت DC مدار هم جریان 110 میلی آمپر رسید. ولتاژ هم همونطور که دیده میشه تقریبا 124 بود. (برای اندازهگیری جریان، یک پایه سلف رو با آمپرمتر سری کردم) از طرفی ضریب توان یا پاورفکتور هم بخاطر باک بودن درایور و خازن داشتن مدار، 0.62 بود.